Algú coneix Escòcia? Jo no gaire, almenys fins fa uns dies. Us recomano totalment anar-hi, i si pot ser amb la llibertat que dóna conduir un cotxe, improvisant pel camí i coneixent molta gent. Nosaltres ho vam fer del 16 al 23 d’agost del 2008, un carismàtic grup amb estil que va deixar empremta: Olga, Lisa, Henry, Lídia i jo mateix. Una experiència inoblidable.
Aquí podeu veure el recorregut aproximat, unes 600 i poques milles que són gairebé 1000 quilmòmetres.
Hi trobareu de tot: ciutats grans amb ambient, paissatges impressionants que no t'acabes mai, castells, llacs, gent encantadora. Us ho recomano.
Anem per feina.
Primer dia. Dissabte 16 d’agost. Arribada a Edimburg i festa per The 3 sisters i The Tron. Sorpresa al Hostel
Vam començar el nostre viatge agafant un vol de Clickair que sortia de Barcelona a les 18:35 i arribava a Edimburg a les 19:45 aproximadament, hora local. El primer que havíem de fer era recollir el cotxe de lloguer a les oficines d’Europcar. Era un Vauxhall Zafira, encara que la majoria el coneixeu com a Opel Zafira. Resulta que a UK, Opel no és Opel, sino Vauxhall. No em pregunteu perquè. Es tractava d’un fantàstic monovolum de sis velocitats pràcticament nou...evidentment, el volant estava a la dreta.
Abans d’anar al pàrquing de l’aeroport vam menjar alguna cosa en un dels restaurants d’allà mateix. Va ser el nostre primer contacte amb la gastronomia local. Mentre menjàvem, vam fer un truc al hostel on teníem l’allotjament reservat per avisar que arribaríem una mica tard. La broma de la nit va ser que si no es posava el prefix d’Edimburg correctament, qui contestava el telèfon era un Parc de Bombers (Sorry, this is a Fire Department). Us convido a trucar al +44 (0)131 55 622 23 sense el 0 si voleu verificar-ho.
Així que amb la fantàstica ajuda del navegador GPS (quin gran invent....crec que sense ell encara estaríem donant voltes pel pàrquing de l’aeroport) i la valentia de la primera conductora, l’Olga , vam plantar-nos pràcticament davant de Brodies Hostel , ubicat al número 12 de High Street, en plena Royal Mile. La Royal Mile, es un conjunt de carrers cèntrics que van des del Castell d'Edimburg fins al Parlament de Holyrood...una mena de Rambles de Barcelona, vaja.
Què hem de dir d’aquest hostel? Ubicació perfecta, en ple rovell de l’ou edimburguès....i a partir d’aquí res més de bo. Algú ha vist mai Els Joves? Doncs semblava el seu pis en versió alberg. Qui sap si va ser una venjança per la forma que la Lisa va llençar despectivament la Visa al recepcionista, o potser simplement el hostel ja era així. Aquí podeu veure una foto que il•lustra les instal•lacions.
La Lisa, la Lídia i jo vam ser conduïts a una habitació de nou lliteres (a mi em surten divuit matalassos) on donada l’hora que era hi dormien vàries persones i tota la roba estava tirada pel terra. No hi havia lloc on deixar la maleta......de fet vam intentar deixar les nostres sota un llit, però no hi cabia perquè hi havia unes caixes!!!
Olga i Henry no van tenir millor sort. La seva habitació, en un altre edifici, era igual de lamentable. Vam considerar seriosament trucar a Sanitat.Així que amb aquest panorama, vam decidir sortir de festa per calmar-nos una mica. Vam anar a petar a un fantàstic pub que es diu The 3 Sisters, i s’ha de dir que ho vam encertar. Es tractava d’un local immens amb un pati exterior. Estava ple de gent i vam tenir la sort de poder trobar una taula a dins tota per nosaltres. Van caure les primeres pintes de la nit i vam conèixer el Benny Hill versió escocesa.
Era un paio força divertit que anava ballant amb les noies que trobava. Vam poder comprovar que gran part de les escoceses tenen un sentit de l’estètica peculiar i aguanten el fred com unes campiones. Aquí podeu veure uns elements que estaven asseguts al nostre costat.
Al cap de molta bona música, vam canviar de pub i vam anar a parar a un altre de ben a prop. Es deia The Tron i no hi havia tant ambient, així que vam fer un billar i vam tastar la nostra primera pinta de Tennent’s. Vam estar jugant contra uns indígenes d’allà força simpàtics.
I va arribar l’hora d’anar a dormir. Quina por.
Encara recordo clarament les pessigolles que sentia al clatell. Quan em vaig girar i vaig veure la viga sobre meu i els insectes que hi corrien vaig agraïr el fet de no portar ulleres mentre dormo. Crec que cap de nosaltres va dormir gaire aquella nit; jo ho vaig fer abraçat a la meva jaqueta on hi guardava la càmera i els diners. Podria ser pitjor...Henry va trobar un altre paio dormint al seu llit.
Segon dia. Diumenge 17. Crieff Games, Pitlochry i Inverness
Ens vam llevar plens d’optimisme i bon rotllo. Després d’una bona dutxa vam menjar-nos uns muffins a l’Starbucks local i vam anar a buscar al cotxe.
La primera parada era la bonica vila de Crieff. Resulta que justament el dia 17 hi fan els fantàstics Crieff Highland Gathering...ja sabeu, concurs de gaiters, llençament de troncs, estirar la corda, balls escocesos. Aquí en teniu una mostra, tot i que és de l'any passat.
Tambe hi havia paradetes pels guiris com nosaltres. Aqui podeu veure Henry amb un barret tot extrany. No sembla gaire content.
Al cap d’una estona, vam deixar el poble i vam anar a Pitlochry. Es tracta d’un indret petit amb poques coses interessants, però un bon lloc per dinar, The Old Mill Inn: bons plats a base de peix i verdureta bullida...mmmmmmmm............ nyam.
Així que cotxe i cap amunt. Ens dirigíem a Inverness, una ciutat situada al Mar del Nord. Vam arribar i al cap d’una estona ja havíem lligat l’allotjament a la Winston Guest House.
Després d’aposentar-nos i alegrar-nos pel fet de no haver de compartir bany amb ningú més (ni mamífer ni atròpode) i saber que ningú et tocarà les maletes vam anar a fer un volt per veure el castell i sondejar llocs per sopar.
Vam veure que Inverness és una bonica ciutat amb molta vida i ambient. Els voltants del riu són especialment recomanables, especialment veient tres esglésies diferents en pocs metres: catòlica, escocesa i protestant. Quan vam haver voltat una mica vam anar a un Bella Italia que teníem al a prop de la Guest House. Sortint de sopar, vam anar a un parell de pubs on hi havia música en viu. El primer més tradicional, i el segon amb un duet que feia versions de cançons més conegudes com Dire Straits o Queen. Vam poder veure que els ambients nocturns, almenys a Inverness, són força intergeneracionals; et trobes gent de totes les edats, alguns més ebris que altres.
Puntuals com un rellotge, a les 0:00h van tancar els locals (era diumenge!!) i nosaltres vam anar a dormir.
Tercer dia. Dilluns 18. Endisant-nos a les Highlands: Loch Ness i Urquhart Castle
I va arribar el tercer dia. El primer que vam fer, després del nostre primer Scottish Breakfast (brutal....pots triar entre ous remenats –scramled-, bullits –boiled- o fregits –no ho recordo-, bacon, torrades, te, cafè, suc de fruita, melmelada.....) és anar a un supermercat per comprar provisions. Vam decidir que seria més interessant fer-nos entrepans i menjar pel camí i així no pedríem temps buscant un restaurant i entaulant-nos. Vam anar a parar al que sembla una cadena per allà, a un Tesco. Vam comprar baguets, alguna cosa semblant a pernil dolç, tomàquets, olivetes i unes patatetes.
Així que vam començar la ruta. Vam deixar enrere Inverness i al cap de poca estona ja vam veure el fantàstic Loch Ness. Es tracta d’un enorme llac de 37 quilòmetres de llargada, més famós per la llegenda del monstre amb la que no us avorriré. Tan excitats com estàvem, no vam poder evitar parar un momentet per fer alguna foto. Aquí podeu veure la Lídia, l'Olga i la Lisa, totes emocionades.
No us negaré que vam passar pel Loch Ness Museum, tot i que vam decidir no entrar-hi. Hi havia coses més interessants que ens esperaven. Una d’elles és l’Urquhart Castle, que aquí podeu veure:
Abans d’entrar-hi vam comprar-nos l’Explorer Passport. Es tracta d’un gran invent escocès que et permet veure tots els castells que vulguis durant uns dies determinats. Ull, són un munt però només compten els “oficials”. Hi ha altres castells privats que no hi entren.
Urquhart Castle és un fantàstic castell en runes on s’hi van rodar algunes escenes de la pel·lícula Els Immortals (per cert...el nom original de la pel·li és Highlander). Està rodejat –com no- d’una immensa catifa de gespa verda d’una banda i del llac Ness per l’altra. Algunes parts del castell encara estan en peu, com ara alguna torre.
Després d’una bona estona vam seguir la nostra ruta i vam continuar cap a la següent parada: Eilean Donan Castle. Al contrari que Urquhart, Eilean Donan fou restaurat pel Clan McRae durant el segle XX i per aquesta raó es pot veure en tot el seu esplendor.
Potser la part més espectacular és la cuina, que es pot veure ambientada amb figures de mida real, plats i menjar escenificant la vida diària. Com si fos el Museu de Cera.
Abans d’entrar-hi, vam entaular-nos en una zona de picnic i vam fer-nos els entrepans, que vam menjar amb avidesa.
Vam marxar del castell i vam dirigir-nos ràpidament a l’Illa d’Skye. No cal agafar cap ferry sino que s’hi pot arribar conduint a través d’un pont. Allà teníem reservat allotjament al Broadford Hostel. Què ens hi trobaríem? Doncs va resultar que el hostel estava molt bé: net, correcte i amb gent una mica més sana que a Edimburg. Els nens havien d’estar separats de les nenes.
Henry i jo vam compartir habitació amb dos gallecs anomenats Alejandro y Benito, que estaven recorrent Escòcia en bici. Ens van explicar, entre altres coses, que la majoria de marisc gallec és en realitat irlandès.
Una vegada instal·lats, vam anar a fer un vol per Broadford, on vam veure que no hi ha res a veure, i vam anar a sopar a un fabulós restaurant que es diu Creelers . Es tracta d’un restaurant molt correcte on el peix és el plat recomanat.
Després de la teca, vam anar a fer unes pintes i uns billars a l’únic pub que estava obert, el Crowlies.
Quart dia. Dimarts 19. Illa d’Skye, Talisker Distillery i primer Bed and Breakfast
L’Illa de Skye és una de les Inner Islands i està situada a l’Oest d’Escòcia, a l'Oceà Atlàntic. Té una superfície de 1600 quilòmetres quadrats, i per tal que us en feu una idea això és una mica més del doble de Menorca; ara bé, només té uns 9000 habitants. Les ciutats més importants són Broadford, on teníem el hostel i Portree. Gairebé tota l’illa viu de la pesca, el turisme...i del whisky.
La planificació del dia era llevar-se més o menys d’hora i recórrer l’illa. Volíem anar a Portree, a Uig (la ciutat de més al nord), a visitar el far, algun castell i la destileria Talisker. Henry i jo, com a gentlemen que som, ens vam llevar una mica més d’hora per anar al supermercat i comprar l’esmorzar. Ens vam decidir per uns croissantets , nutella i lleteta; el hostel tenia un menjador i una cuina fes-t’ho-tu-mateix que ens va anar perfecte per preparar el menjar amb plats i gots corresponents. La cuina era enorme i hi habvia prestatges i gran neveres on els hostes guardaven les seves pertenències degudament etiquetades.
Una vegada alimentats vam agafar el cotxe i vam enfilar cap a Portree.
La capital és una ciutat força petita i turística. Què voleu que us digui? Ara mateix només recordo com a interessant el port amb les seves casetes de colors .
Vam poder veure que hi havia la possibilitat d’embarcar i fer un volt.....la publicitat deia que es podien veure balenes i dofins.
Vam comprar teca per fer-nos entrepans, com el dia abans i vam anar a buscar el pa a una fleca que es deia Mackenzies i on vam veure que haguéssim pogut comprar uns sanwichs genials per només dues lliures!!
Carrereta i cap a Uig. Com podeu veure, no es tractava pas de paratges molt transitats. Us asseguro que la Lisa va estar al mig de la carretera durant dues hores així de quieta, i no va passar ni una trista cabra.
Després de voltar per Uig (voltar??? si en mig minut ho vam tenir tot vist), vam buscar un lloc per menjar. Vam trobar una mena de restaurant abandonat però amb totes les taules i cadires de fusta lliures, així que ens hi vam asseure i hi vam dinar.
Després de la teca vam anar tirant cap al Dunvegan Castle del Clan MacLeod, on no vam entrar perquè no ens acabava de convèncer i preferíem arribar a la Destileria Talisker abans que tanquessin. Vam arribar just a Carbost, el poble on hi ha la destileria a les 17h, que era l’hora de l’última visita guiada. La visita va ser més o menys interessant......tota comentada en anglès –of course- així que ens vam perdre bastants detalls.
Com a resum: el whisky s'elabora a partir de malta escalfada amb turba i barrejada amb aigua d'un manantial concret. Al cap d'unes hores el destil·len els líquids resultants (fins a dues vegades) i en surten els spirits, amb una graduació de 75% d'alcohol. Es barreja amb aigua per rebaixar-ho al 65% i es guarda en bótes durant un mínim de 10 anys. Allà acaba el procés i només quedarà embotellar-ho. Un 60% del whisky resultant es fa servir per elaborar els blended whiskys, que són barreges de vàries destil·leries.
Una vegada acabada la visita, vam seguir la ruta. Vam abandonar l’illa en direcció a la següent parada, Fort William. La nostra idea era que si trobàvem un Bed & Breakfast una mica abans ens hi quedaríem.
Vam tenir la sort, just abans d’arribar a Spean Bridge i a unes 15 milles de Fort William, de trobar el Bed & Breakfast de Mrs Emily Oliver; aquí la podeu veure:
Amagada dins els bosc, vam veure aquesta casa familiar amb alguns hostes més –però no gaires-. La senyora Emily ens va tractar molt bé i fins i tot va intentar reservar-nos taula per sopar. Com que el restaurant que ens recomanava estava ple, vam anar a Spean Bridge a menjar alguna cosa i a fer unes pintes. Els llocs escollits foren el Little Chef i el Bar Commando, res de l’altre món però suficient per nosaltres. Little Cheff era un restaurant de menjar ràpid on vam demanar unes hamburgueses, i el Bar Commando era una espècie de bar ple de referències a militars del poble que havien lluitat a diferents guerres. Després d’això, vam tornar al Bed & Breakfast per dormir.
Cinquè dia. Dimecres 20. Fort William, Oban, Loch Lomond i per sorpresa....Callander
Ens vam llevar i dutxar i vam baixar al menjador. Com que encara faltava una mica (15 minuts, com vam atrevir-nos a baixar abans d'hora??), Henry i jo vam anar a passejar pels voltants de la casa, on vam poder veure un riu i un llac. Mentrestant la Lídia i la Lisa van conèixer el Bruno, un petit gat que voltava per la casa.
A les 9h ja teníem a punt l’esmorzar. Ja podíem alimentar-nos perquè aquell dia seria força estrany........Un altre Scottish Breakfast i aquesta vegada compartint taula amb una parella de Sussex o d’Essex, no ho recordo ni m'importa.
Vam marxar en direcció Fort William. La ciutat no té res de res excepte un carrer comercial i vistes a Ben Nevis, la muntanya més alta de tota la Gran Bretanya. Així que ràpidament vam continuar en direcció Oban, la propera parada.
Oban tampoc és res de l’altre món, ni tan sols el port....the harbour com diuen ells.
Cotxe i cap a Stirling. Vam veure amb temor com entràvem en reserva i havíem de buscar alguna gasolinera. No ens va ajudar gaire una escocesa amb un parlar molt tancat a qui preguntàvem on n’hi havia una:
Guiris (nosaltres)-Is this gas station close? Scot girl- No, the gas station is not closed.
No hi havia manera, nosaltres li preguntàvem si la gasolinera estava a prop i ella ens deia que no estava tancada. Ufffffffffffffff....................sort que a la Lisa se li va acudir preguntar-ho a un cambrer. Teníem la gasolinera allà mateix.
Vam intentar trobar un Bed & Breakfast a Dumbarton, a mig camí d’Stirling. Arribem al davant d’un pub, abaixo la finestra del copilot i el Henry li pregunta on hi ha B&B. L’home –sensat com pocs- ens diu “On the left, you are obstructing the traffic”. Així que ho fem, el Henry surt del cotxe i al cap de mig minut ens diu que el paio feia olor a deu o quinze whiskys diferents i que li intentava dir que millor que preguntés a un taxista que teníem davant. Hi anem, el Henry, la Lisa i jo...i mentrestant el paio borratxo es queda davant el cotxe mirant la Lídia i l’Olga sense dir res. El taxista era un paio desdentegat a qui li faltaven set o vuit dents de la mandíbula inferior....jo no em podia aguantar el riure mentre ell ens deia on podíem trobar B&B.
En fi....que vam decidir anar directament a Stirling. Abans, vam fer una paradeta a un parc que hi havia just a la ribera del Loch Lomond. La boira i la pluja donaven un cert encant a l'indret.
Així que vam arribar a Stirling, si no recordo malament, cap a les 21h. Plovia. Comencem a buscar B&B i tots estaven ocupats (No vacancies). Paciència. Intentarem hotels...tampoc hi ha sort; es van fent quarts d’onze i no hi ha manera. Segons el GPS, hi havia un hotel prop d’un polígon, així que com que no el trobàvem el Henry i jo vam sortir del cotxe i vam anar a la guixeta de cotxes del Burguer King. La noia rentava plats escoltant música amb uns auriculars. Henry pica el vidre i la tia es posa a cridar, espantada. El primer que diu –atabalada- és “Where is your car?”. Vaja.... Tampoc ens vam entendre així que vam preguntar per una altra banda i finalment vam trobar un Holiday Inn. Allà, un noi molt simpàtic, en Colin, ens va dir que no trobaríem res perquè aquells dies es feia la no-sé-quina-conferència i no hi havia un sol llit. Ens va dir que potser podríem anar a Perth o a Newcastle!!! Lovely Colin va agafar les pàgines grogues i va començar a trucar a tot arreu dels voltants. Finalment, i amb l’ajuda d’una altra noia, ens va trobar allotjament en un hotelet de Callander, a un quart d’hora d’allà, i només a 50 lliures per habitació i nit, esmorzar inclòs.
El Bridgend Hotel de Callander era un hotel vell però amb molt d’encant que ens va recordar Fowlty Towers. Una vegada vam haver arribat, i afamats com ens van veure ens van dir que obririen la cuina per nosaltres. Que bé! Eren quarts de dotze, i tenint en compte que molts pubs a les 21h ja no serveixen teca......
Vam aprofitar per tastar un dels plats típics, els haggis. Després d’unes pintes i un billar, cap a dormir.
Sisè dia. Dijous 21. Inchmahome Priory, Doune Castle, Stirling i tornada a Edimburg
El dijous arribaria un petit premi als patiments del dia abans. Com que estàvem en una part del país que no teníem prevista, vam buscar la guia de l’Explorer Passport per veure si hi havia alguna cosa interessant per aquells indrets. En vam trobar dues: Inchmahome Priory i el Doune Castle.
A poc a poc.
Inchmahome Priory és (era) un edifici religiós en runes que està en una illa al mig del Llac Menteith. Per anar-hi només s’ha d’anar a l’embarcador, girar una petita plataforma de dos colors (negre d’un costat i blanca d’una altra) per tal que el color blanc es vegi des de l’illa. Llavors un barquer ve a buscar-te.
L’antic priorat està sobre una immensa catifa verda. Es visita ràpidament, però la la vista és molt maca.
A continuació vam anar al Doune Castle . Un altre castell, potser sense res a destacar. O potser sí? Nosaltres no ho sabíem, però aquest castell és on es van rodar parts de la famosa pel·lícula de Monty Python Els Caballers de la taula quadrada.
Després de la visita vam tornar a Stirling vam anar al castell. És un castell impressionant i enorme; a l’entrada hi ha una estàtua de Robert Bruce, el fill del leprós de Braveheart i Rei d’Escòcia.
Cal molta estona per visitar-lo tot. Personalment em va agradar el Museu dels Argyll and Sutherland Highlanders, un regiment militar amb molta història. Per aficionats a les pel·lis militars, el nom La Delgada Linea Roja està basat en un quadre on apareix aquest regiment. Els uniformes vermells dels Highlanders formant una línia defensiva representen aquesta fina línia vermella.
Acabada la visita, vam anar a dinar a Stirling i després vam anar al William Wallace Monument. Tots pensàvem que era una estàtua, però es tota una torre amb un museu dins. Era tard i no vam poder entrar.
Cotxe i cap a Edimburg.
El Hostel on teníem l’allotjament, l’Smartcity, no tenia res a veure amb el Brodies. Un lloc net i amb més intimitat. Fins i tot hi havia un armari on deixar la maleta; les habitacions no eren molt grans, així que vam poder encabir-nos tots cinc en una de vuit. Els nostres companys d’habitació, dues italianes poc xerraires i un cristià devot que resava cada matí van ser gairebé transparents (o això o els vam intimidar).
Ens vam instal·lar i vam sortir una mica. Aquella nit plovia bastant, com podeu veure....
Vam anar a un italià (Bella Itàlia, ho recordeu?..doncs resulta que és una cadena!). Allà un cambrer gallec ens va fer d’amfitrió i després de la teca ens vam permetre el luxe de demanar un gelat de deu quilos que es deia The Godfather.
En acabar vam anar altra vegada al The 3 Sisters, com la primera nit. Es notava que era dijous i hi havia una mica menys d’ambient. Vam canviar de local i vam anar a un altre, una mena de soterrani amb musica extranya, que a cap de nosaltres va fer el pes.
Així que cap a dormir.
Setè dia. Divendres 22. St Andrews i comiat de les nits escoceses Ens vam llevar i vam anar a esmorzar a un cafè proper. Allà, després de demanar un croissant amb jam vam recordar que no és el mateix ham (pernil) que jam (melmelada). Vam estar parlant sobre el que podíem fer i vam decidir anar a St Andrews, una ciutat relativament propera. Allà podríem veure la catedral i el castell; tornant aniríem al Castell d’Edimburg.
El viatge va ser una mica més llarg del que havíem pensat, però tant el poble com la catedral com el castell van ser bonics de veure.
Vam menjar una cosa ràpida i vam tornar a Edimburg.
No comptàvem que calia travessar gran part de la ciutat en hora punta i amb alguns carrers tallats pels festivals, així que vam fer tard per visitar el castell. Quina llàstima :-(
Així que vam decidir voltar per la Royal Mile i viure els espectacles del carrer. Vam menjar-nos uns frankfurts (nooooooo.....no ho diguis mai això, es diuen hot dogs) en una paradeta i després vam anar al davant de l’església per veure com sortien els gaiters procedents de la Military Tattoo. Veure’ls sortir va ser impressionant: entonant Scotland The Brave i marxant al pas. La sorpresa va venir quan just quan estaven davant nostre van parar de tocar. Henry ho va batejar com a gaitus interruptus.
Vam sortir de festa, altra vegada per The 3 Sisters, vam conèixers una xavals de Manchester que regalaven galetes (a saber què hi havia dintre) i vam anar a algun altre local. Com que Henry i Olga es van retirar una mica abans, la Lisa, la Lídia i jo vam fer un passeig amb un d’aquells carros estirats per un ciclista.
Després d’això vam anar a dormir.
Vuitè dia. Dissabte 23. Vivint el Fringe Festival i adéu Escòcia
Ens despertàvem al que seria l’últim dels nostres dies escocesos. Després que els empleats del hostel haguessin de venir a recordar que feia mitja hora que havíem de ser fora, vam afanyar-nos i vam anar a un Starbucks a menjar alguna cosa. Vam passar el matí vivint el Fringe Festival: espontanis a base de malabaristes, acróbates i molt d’ambient de carrer.
Vam menjar-nos qualsevol cosa en una hamburgueseria que es deia Wannaburguer i vam anar a buscar el cotxe que teníem en un pàrquing. Per cert...algú sap que és més car deixar el cotxe 24 hores a Cal Font (22 EUR) que 24 hores al centre d’Edimburg (16 lliures=19 EUR)?
Vam arribar a l’aeroport, on tristos i nostàlgics vam embarcar a les 20:55h per tornar a casa. Arribàvem a Barcelona cap a dos quarts d'una, hora local.
Molt bé amics i amigues lectores, dóno el reportatge per acabat una vegada he inclòs totes les fotos i vídeos que tenia pensat. Comentaris constructius seran benvinguts, comentaris destructius seran castigats.
1 comentari:
Molt bé amics i amigues lectores, dóno el reportatge per acabat una vegada he inclòs totes les fotos i vídeos que tenia pensat. Comentaris constructius seran benvinguts, comentaris destructius seran castigats.
Publica un comentari a l'entrada